icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Afsluiting van Dämmerbuizen

Veelgestelde vraag is hoe een buis af te sluiten die gedämmerd moet worden.  Belangrijk is te weten of er enige druk nodig is om een buis te vullen. Bij het vullen leidt een geringe druk al snel op tot grote krachten. Als leidraad kan men stellen dat per Bar vuldruk de tegenkracht 0,0102 kg/mm2 (ofwel 0,102 N/mm2 ) Vulpunt (bijv. 63 mm HDPE of 3" gasdrad) en ontluchtingspunt (minimaal dezelfde groote als het vulpunt, bij grotere werken liever groter ontluchtingspunt dan vulpunt. Dit heeft te maken met de druk die aan het eind van de te vullen buis wordt opgebouwd. Hoe beter de lucht of het water weg kan des te optimaler er gevuld kan worden.   

Goede voorbeelden

Is de fotoreeks hieronder zijn enkele voorbeelden te zien. Vele mogelijkheden. 

NOOIT PUR gebruiken. PUR is bedoeld om lucht af te sluiten; door de hogere soortelijke massa van de Dämmersoorten wordt PUR heel snel weggedrukt en zijn lekkages het gevolg.

Soms moet er ook nog een vul- of ontluchtingsbuis in de eindstop gemaakt worden. Dan is het in enkele gevallen makkelijker om dit met een zadel op de buis te doen. Let wel opdat, bij reliningen de binnenbuis wel eens op wil gaan drijven. Dan kan deze de ontluchting blokkeren.

Bij duikers kan men meestal niet anders dan metselen. Doe dit wel ruim tevoren dat de muur goed sterk is en uitgehard.